Esthetische Logopedie

Impressie van een boeiende discussie over schoonheid met Liesbeth Woertman, hoogleraar Psychologie

Ons uiterlijk kan ons flink onzeker maken. We kunnen vaak best streng voor onszelf zijn als we in de spiegel kijken. Naast het feit dat we daar met Esthetische Logopedie verandering in brengen hebben we gemerkt dat ook de psyche een essentiële rol speelt in het vormen van een goed zelfbeeld. Hier leren we graag meer over! We vragen het Liesbeth Woertman, hoogleraar psychologie en auteur van het boek ‘je bent al mooi’.

Via een avontuurlijke route kwamen we enigszins gehaast binnen in het mooie huis van Liesbeth, waar wij gastvrij werden ontvangen. “Waarvoor komen jullie eigenlijk ?”, zei ze gelijk. Een logische vraag voor een hoogleraar die 3 á 4 keer per week geïnterviewd wordt.

Hierop moesten wij eerlijk bekennen dat vooral intuïtie ons bij Liesbeth heeft gebracht vanwege haar boek ‘Je bent al mooi, de schoonheid van imperfectie’. Het voelde goed om deze inspiratievolle vrouw in het echt te ontmoeten.

Het enige dat wij hadden was een open mind en nieuwsgierigheid naar een discussie over de invalshoek van de psychologie van het uiterlijk. Dat bleek een schot in de roos bij Liesbeth die zoveel kennis heeft over het concept schoonheid door de eeuwen heen.

Wat is schoonheid en wat betekent het?

Wat is schoonheid?, wat betekent schoonheid? , wat is het verschil voor mannen en vrouwen? Waarom beseffen we niet dat wie we in de spiegel zien niet diegene is die anderen zien? Wat is perfectie en waarom streven velen naar altijd meer?

Onderwerpen die ons, drie generaties bij elkaar, raken. De psychologie van het uiterlijk vanuit verschillende invalshoeken benaderen, deed ons zelf stralen.

Overal op social media zie je gefotoshopte “perfectie”, vrouwen en mannen van alle leeftijden die willen dat je gelooft dat zij echt zo zijn. Achter deze statische beelden bevinden zich levende mensen die veel tijd, geld en moeite doen om aan die beelden te blijven voldoen. Maar laten wij eerlijk zijn, is iets dat “perfect” is, niet eigenlijk heel saai?

Het unieke aan elk mens is juist de beweging, een blos op je wangen, een frons, juist dat maakt jouw unieke jouw.

Vanuit de esthetische logopedie proberen wij juist dat naar voren te halen, zonder ingrepen van buitenaf , maar duurzame gezichts,- en houding oefeningen die je natuurlijke schoonheid laten zien.

Waarom is het nooit goed genoeg?

Met alle kennis en rijkdom die de mensheid heeft in dit tijdperk, waarom is het nooit goed genoeg en waarderen wij zo weinig wat we al van nature hebben? Het wordt wellicht tijd dat we in gaan zien dat we wat ons lichaam al in zich heeft gaan koesteren en hier het beste uit gaan halen. De schoonheid van de imperfectie gaan waarderen en hier tevreden mee zijn.

Recente blogposts

Botox move over!

Naomi van het tijdschrift VIVA heeft een tijdje geleden een...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven