Heb jij ook weleens dat je scrolt door social media en denkt te moeten voldoen aan alle volle lippen, billen en andere “schoonheidsidealen”…?
De beroemdheden die we op social media zien lijken nagenoeg een perfect leven te lijden en zien er tot in de puntjes verzorgd uit. Wie wil dit nu niet? Steeds meer mensen veranderen iets aan zichzelf, zo blijkt uit de cijfers. In de periode van 2016 tot 2019 steeg het aantal filler behandelingen met 17,5 procent. In 2019 komen we uit op een totaal van 450.000 cosmetische ingrepen. Ook onder de mannen is een spuitje in het gezicht niet meer ongewoon. Bij 1 op de 8 ingrepen gaat het namelijk om een man! Het lijkt of vrouwen en mannen steeds meer willen ingrijpen om zichzelf mooi te voelen.
Mentale afhankelijkheid
Wanneer is het genoeg? Het begint met een klein prikje om er wat strakker uit te zien. Al snel ontstaat er een mentale afhankelijkheid en werkt zo een prik dus verslavend. En dan weet je nog niet eens wat er ingespoten wordt in jouw eigen mooie lichaam. Uit een Brits onderzoek uit 2006 blijkt dat 4 van de 10 botox gebruikers die met botox begint, hier op een dagelijkse basis mee doorgaat. 50% van deze gebruikers gaven aan onvoldoende controle te voelen over het verouderingsproces, waardoor de ingrepen als een noodzaak werden gezien.
EenVandaag deed onderzoek naar hoe we onszelf zien en hoe een man naar een vrouw kijkt. In eerste instantie bleek dat mannen (tegen verwachting in) eigenlijk helemaal niet zo veel interesse hebben in vrouwen met afgetrainde lichamen. Ten tweede bleek dat 94% van de mannen op de vlucht slaat voor vrouwen die een ingreep hebben ondergaan. De mannen verkondigen: ‘’Een rimpeltje in het gezicht? Helemaal niet erg! Beter dan zo’n gladgetrokken gezicht en onnatuurlijke dikke lippen.’’
Het verlangen naar perfectie
We streven naar perfectie, terwijl perfectie in werkelijkheid eigenlijk niet bestaat. Zelfs die “perfecte” vrouw of man van de sportschool heeft lichaamsdelen waar hij/zij zich voor schaamt. En voor wie willen we zo perfect zijn? Voor onszelf of voor een ander? Onzekerheid is hier een onderliggende factor. Is dit erg? Absoluut niet. Het is alleen maar menselijk om ons af en toe onzeker te voelen.
Maar is het echt nodig? Naar onze mening niet! We kunnen stap voor stap leren houden van onszelf en van onze lichaamsdelen waar we minder blij mee zijn. Laten we beginnen door de controle terug te nemen, beter voor onszelf en onze mooie huid te zorgen en met liefde naar onszelf in de spiegel te kijken. Wij raden je aan om onze introductie van het programma Esthetische Logopedie gratis te downloaden. Lees hoe jij die controle weer terug kunt krijgen.